Bezkofeinové kávy a jejich přínos pro zdraví: chuť, která nezatěžuje

Bezkofeínové kávy a ich prínos pre zdravie: chuť, ktorá nezaťažuje

Keď chcete kávu, ale nie kofeín

Bezkofeínová káva Haniell

Je ráno a vôňa čerstvo namletej kávy sa nesie kuchyňou. Napriek tomu dnes viete, že kofeín by nebol najlepší nápad – čaká Vás pokojný večer, chcete šetriť žalúdok alebo potrebujete nerušený spánok. Znamená to vzdať sa chuti a rituálu? Vôbec nie. Bezkofeínová káva Vám dopraje plné aróma, zamatovú chuť a pohodu – bez nežiaducich účinkov. A jej zdravotné benefity Vás možno prekvapia.


Ako vzniká bezkofeínová káva?

Bezkofeínová káva sa vyrába odstránením kofeínu zo zelených ( nepražených ) zŕn. Používajú sa tieto postupy:

  • Vodný proces (Swiss Water Process) – šetrná metóda bez chémie, ktorá maximalizuje zachovanie prirodzenej chuti.
  • CO2 metóda – oxid uhličitý selektívne „vyťahuje“ kofeín zo zŕn.
  • Chemická extrakcia – rozpúšťadlá (napr. metylénchlorid, etylacetát). U kvalitných výrobcov sú zvyšky minimálne a zdravotne nezávadné.

Výsledkom je káva, ktorá si zachová telo, aróma aj charakter, no obsahuje menej ako 0,1 % kofeínu.

Prečo dať šancu bezkofeínovej káve?

  • Šetrnejšia ku kardiovaskulárnemu systému – vhodná pre citlivejších na kofeín.
  • Lepší spánok – večerná šálka bez rizika narušeného zaspávania.
  • Bez obáv aj v tehotenstve – možnosť vychutnať si kávu s nižšou záťažou.
  • Menej podráždenia žalúdka – pri kvalitnom pražení býva miernejšia k tráveniu.
  • Antioxidanty zostávajú – káva si uchováva väčšinu prospešných látok.

Bezkofeín nie je kompromis. Je to plnohodnotný spôsob, ako si dopriať kávu kedykoľvek počas dňa aj noci.

Kto by mal zvážiť prechod na bezkofeín?

  • Osoby s vyšším krvným tlakom alebo citlivosťou na kofeín
  • Tí, ktorí trpia nespavosťou alebo úzkosťami
  • Tehotné a dojčiace ženy
  • Seniori so slabším srdcom
  • Každý, kto bežne vypije 3 a viac káv denne

Ako spoznať kvalitnú bezkofeínovú kávu?

  • Transparentná dekofeinizácia – ideálne vodný alebo CO2 proces.
  • Pôvod zŕn – Brazília, Kolumbia či Etiópia často ponúkajú bohatý chuťový profil.
  • Čerstvé praženie – hľadajte dátum praženia, nie iba minimálnu trvanlivosť.
  • Chuťový test – bezkofeín môže byť jemný, orieškový, kakaový aj ovocný.

Bezkofeínová káva od Haniell

  • 100 % arabika z Brazílie a Kolumbie
  • Jemnejšie praženie (light roast) pre výrazné aróma
  • <strongUniverzálna príprava – espresso, moka kanvička aj filter
  • Ručné balenie s dôrazom na kvalitu

Odporúčanie: Vyskúšajte napríklad bezkofeínovú kávu s karamelovou nótou – sladká vôňa a zamatová chuť poteší aj vo večerných hodinách.

Pokoj v šálke – aj bez kofeínu

Moderná bezkofeínová káva už dávno nie je slabý odvar. Zachováva všetko, čo na káve milujete – vôňu, chuť aj atmosféru – a zároveň rešpektuje potreby Vášho tela.

Objavte novú rovinu kávového rituálu.Preskúmajte ponuku na Haniell.sk

%s ...
%s
%image %title %code %s